Det lærte jeg ved at gøre udkanten til Lydkanten

Talentudviklingsprojektet Lydkanten har i samarbejde med prominente danske musikere skabt netværk og mulighed for udvikling af en lang række nordjyske talenter.
Af Emil Soerensen
mar/2020

Fra udkant til lydkant

Da jeg boede i Frederikshavn var jeg involveret i at arrangere ungdomskoncerter på det lokale spillested Det Musiske Hus.

Det gjorde jeg igennem foreningen Det Unge Frederikshavn, som jeg startede sammen med en flok venner, for at skabe mere liv i byen for unge.

Da jeg flyttede til København tog spillestedet kontakt til mig. De manglede nogen til udvikle og projektlede en ny talentudviklings-indsats, der skulle startes op i et samarbejde mellem Frederikshavn og Hjørring Kommune. 


Det blev til projektet Lydkanten - en platform for talentfulde musikere i Region Nordjylland. 
Kilde: Youtube, Lydkanten

Hvorfor skabte vi Lydkanten? 

I Nordjylland sidder der for mange spirende musikere og skriver sange til skrivebordsskuffen. De har ikke nogle steder at gå hen og spille dem for andre. De kan ikke få feedback fra ligesindede. De kan ikke lære mere om, hvordan de kommer videre med deres musik.

Det sker, fordi der er så langt mellem de større byer. Uden for de store byer kan man som ung, kreativ person føle sig isoleret og ude af stand til at udvikle sig, hvis det rette miljø med sparring og netværk ikke er der.

Da vi udviklede Lydkanten, spurgte vi derfor os selv: hvordan kan vi give unge musikere et netværk, professionel sparring og mulighed for at komme på scenen?
Foto: Markus Hasselgaard

Sådan gjorde vi

Vi startede med at tage kontakt til forskellige nordjyske musikere, som havde været ude i den store verden og haft succes med deres musik. De skulle samtidig kende til dét med at starte sin kreative rejse fra Nordjylland.

Der har igennem årene været overordentlig god respons fra de musikere, vi har kontaktet. De har alle bidraget med en særlig lyst til at give tilbage til det område, de kommer fra. 

Vi har således arbejdet med følgende kunstnere, der er blevet hyret ind som coaches for de talenter, der bliver optaget på Lydkantens talenthold:

- Dorthe Gerlach (Hush)
- Michael Møller (Moi Caprice, The Mountains)
- Christian Hjelm (Figurines)
- Steffen Westmark (The Blue Van, Peppermint B)
- Pernille Rosendahl (Swan Lee, The Storm)
- Majke Voss Romme (Broken Twin)
- Troels Abrahamsen (Veto, EXEC)
- Fine Glindvad (CHINAH)
- Morten Winther (Sunx, Treefight for Sunlight)
- Esben Halkier (Quick Quick Obey).

Disse musikere har fået til opgave at styre slagets gang i forbindelse med forskellige skriveweekender i Frederikshavn. Her mødes  talentholdet og arbejder intensivt med tekster, performance, melodier, co-writing, branchekendskab osv.


I forbindelse med projektet får talentholdet også mulighed for at stå på scenen i Det Musiske Hus, ligesom vi tidligere har holdt koncerter i både Hirtshals, Sæby, Skagen, Hjørring, Lønstrup m.fl.
Foto: Markus Hasselgaard

Det lærte jeg 

Men hvad lærte jeg så af at være med til at skabe Lydkanten? I hvert fald tre ting; at der gemmer sig store talenter i de mindre byer, at det er vigtigt, at kunstneriske sjæle bliver taget seriøst og at der er et behov for projekter som det her, der kan supplere musikskolernes arbejde. 

Der gemmer sig store talenter i de mindre byer

De fleste af vores alumner fra Lydkantens talenthold er i dag stadigvæk involveret i musik. 

Laura Lilholt Andersen, der i dag laver musik under kunstnernavnet Angående Mig har vundet Karrierekanonen, den store talentkonkurrence på Danmarks Radio. I begrundelsen for sejren argumenterede juryen ved blandt andet at kalde Laura for “et intenst kraftfelt, der kan blive en ny generationsstemme."

Efter forløbet på Karrierekanonen har hun skrevet kontrakt med danmarks største musikselskab Universal Music. 

Mille Djernæs Christensen spiller i dag i orkesteret Ganger, der har udgivet det anmelderroste album “Mørk”, vundet hele tre Steppeulve i 2020, spillet Vegas Udvalgte og er nomineret til P3 Talentet til P3 Guld.

Derudover har Christine Aggerholm rundet over 200.000 plays på Spotify, projektet En Mand Stærk har vundet Band Battle i 2019 og kan dermed kalde sig "Årets Nordjyske Band" og kunstnere som Zika, Amalie Thørholm og Okapi udgiver løbende musik. 
Kilde: Youtube, Anders Ladegaard

Det er vigtigt at kunstneriske sjæle bliver taget seriøst - i hele Danmark. 

Når man er ung og kreativ kommer der et tidspunkt, hvor man skal vælge, om det skal være en hobby, eller noget man har tænkt sig at satse professionelt på.

Er man på det tidspunkt i et miljø, hvor familien siger, at man bør få sig “noget at falde tilbage på”, så er der større risiko for, at man vælger kreativiteten fra. Har man måske aldrig snakket med nogen, der er lykkes med at få det til at fungere rent professionelt, så bliver det sværere at tro på, at man selv kan få det til at fungere. 

Det er denne situation mange talenter, som kommer fra steder, der ikke har storbyens privilegier, står i. Det er synd for den enkelte, men også synd for Danmark, som går glip af en masse kunst fra spændende perspektiver.
Kilde: Facebook, Musikparlamentet

Der er brug for projekter, der kan supplere musikskolernes arbejde

Mange af vores elever har på den ene eller anden måde været forbi musikskolen på et tidspunkt i deres udvikling.

Det har gjort dem dygtige til et instrument, men når det kommer til at skrive originalt materiale, indspille demoer, arbejde sammen med andre sangskrivere i co-writing sessions eller at få styr på brancheteknikker som booking af koncerter og pressestrategier, så viser der sig et stort behov i forhold til at supplere musikskolernes arbejde.

Når der ikke lige er en scene rundt om hjørnet, hvor man kan gå ned og “lære det på den hårde måde", så er det vigtigt, at der er andre steder man kan gå hen. 

Og det er dét Lydkanten har forsøgt at være. 

Flere i serien "Det lærte jeg.." 

I denne serie skriver jeg om de vigtigste ting, jeg har lært i de projekter, jeg har arbejdet på gennem årene.
Det lærte jeg ved at lave kunst med Mø og fans fra hele verdenen

Der er mange der snakker om involvering af publikum inden for marketing i disse år. Her er hvad jeg lærte fra sidelinjen, da MØ skabte et fanzine sammen med sine fans fra hele verdenen.

Det lærte jeg ved at gøre udkanten til Lydkanten

Talentudviklingsprojektet Lydkanten har i samarbejde med prominente danske musikere skabt netværk og mulighed for udvikling af en lang række nordjyske talenter.

Det lærte jeg af at holde koncerter i folks stuer

Med projektet Frost Bites for Frost Festival bookede vi en række store danske kunstnere uden at have et sted, hvor de skulle spille. Det var i stedet op til publikum at byde ind med deres egne koncertsteder.

© Emil Sørensen 2020
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram